Thursday, February 23, 2012

Lepak & Shisha - Hamster, Karaoke dan Tepung

Tengah hari tu, aku ingat nak bersihkan cage hamster aku. Mula-mula plan dengan budak botak nak keluar petang atau malam. Takat makan-makan, lepas rindu. 'Apadehal!' Lepak la sat atas katil, baring-baring sambil baca komik. Check je timeline Twitter, ada mensi. Papa ajak aku, Adib, and Mamu lepak. Kononnya 'boss' nak jumpa, karaoke sekali. 'Boss' tu actually... Nedd. Boss of #Idebewe. Aku on jela. Bajet balik nanti jela kemas cage hamster.

Melayan karaoke je dari pukul 2 petang. Ingat dalam pukul 6 camtu settle la ni, rupanya limit kitorang sampai pukul 8 malam. Kitorang melayan macam-macam lagu. Dari lagu mendayu ke lagu hardcore. Dari video klip ala-ala cerita porn, jadi video klip ala-ala National Geographic. Siap ada kangaroo lompat-lompat lagi. Gila rare! Aku tak tau nak pilih lagu apa sebab bila jumpa band or penyanyi tu, mesti tak ada lagu yang best. Skip... skip... skip... settle sampai pukul 8. Nedd balik lepas tu, kitorang pergi makan dulu. Dah kenyang, penat lepak, recover balik suara yang hilang tu, kitorang pun balik ke sarang masing-masing.

Lepas je Adib hantar aku balik, aku pun terus naik bilik. Bajet nak tukar baju, nak kemas cage hamster. Sekali housemate ajak sambut birthday Yan kat Subang. Aku on jela lagi. Bosan duduk rumah. Malam tu, macam malam reunion and gathering. Aku, Yan, Eyza, Fiqa, Mai, By dengan Momo, Eva dengan Opie, Erin dengan Fiq, and a few kawan Momo. Minum, makan, lepak, shisha. 'Haa... elok la tu. Complete set!' Yang penting, dapat sedut grape-berry mint. 'Why man? Hey yeah~ now I gotta shisha with friends and I got high~' 

Sebelum balik tu, kitorang buat ritual mandi tepung kat Yan. 'Sorry buddy. You said no telur on your birthday. So we bought flour for your present'. And... that's it! We were having fun like hell on Yan's birthday. And it's once a life, right? Harap tak ada hadiah dari classmate ko pulak la.

Because of we 'high' on shisha, kitorang bersembang benda merapu. Eva dengan Fiqa naik kereta lain. So, Yan, Eyza, Mai, dengan aku sekali mula la merapu dalam kereta time on the way nak balik rumah. Dah tawaf roundabout dua kali setengah, dok melepet kat traffic light. Lepas tu, merepek sikit. Cakap ala-ala pramugari nak intro before flight nak take-off dalam loghat Kelantan. 'Okay, aku takleh dengar bahasa loghat Kelantan sebab.... aku mesti nak tergelak'. Bantaikan saja gelak tu.

Sampai je rumah, bukak pintu, termenung tengok hamster kejap. 'Err~ aku kemas cage korang esok pagi la eh. Malam ni aku bagi korang makan dulu.' Kesian pulak aku tengok muka innocent hamster aku ni. Mesti dalam hati diorang, 'Cibai betul Hani ni. Kata nak kemas hari ni, ni nak postponed esok pulak apa ko ingat aku leh kemas sendiri cage ni?' *sigh* 'Okay, salah aku. Janji, aku kemas cage korang esok pagi. Nah makan Yogies ni. Nak rasa strawberry atau pisang?' Kalau dapat aku putarkan masa, aku takkan guling-guling atas katil and bermalasan sambil baca komik pagi tadi. Sumpah, aku menyesal.
Selamat Hari Lahir, Yan. 

2 comments:

Dosh Saleem said...

teringat kene baling tepung gak ngan member birthday aritu.hahak

Hani Suraya Shah said...

hehe tahniah la kena balik tepung :)

This is Hani