Thursday, November 18, 2010

Bertunang tanpa sedar? Macam mana tu?

Salam!

Baru-baru ni aku ada la terbaca satu notes di Facebook ni. Tentang satu perkara yang melibat couple la kan. Tanpa kita sedar, kita boleh jadi tunangan orang tanpa kita sedar! Pergh bahaya tapi bagus jugak macam tu. Meh baca sama-sama.

Percaya atau tak, kita boleh ber"tunang" tanpa sedar! Yup, kita boleh bertunang tanpa kita sedar, bila seorang lelaki, berhasrat untuk mengambil seorang perempuan untuk dijadikan isteri. Eh, itu memang normal bukan? Tapi, yang anda mungkin tak tahu, anda sebenarnya sudah bertunang bila situasi seperti berikut berlaku:
Lelaki menyatakan hasrat ingin menjadikan perempuan itu isterinya, dan perempuan itu bersetuju. Adakah dikira telah bertunang? Padahal tidak ada ibu bapa perempuan tersebut.
Pinang dari segi hukum fiqah, bererti pihak lelaki menyatakan hasrat berkahwin pada pihak perempuan. Itu dipanggil pinang. Bila perempuan menjawab setuju, maka jadilah perempuan itu tunang laki tersebut.
Situasi yang dianggap pinangan:
"Aku nak jadikan kamu sebagai isteriku"
"Kahwinlah dengan kita bila-bila"
Bila si perempuan bersetuju, dia akan jadi tunang. Sama ada bercakap dalam telefon, tetap dah jadi tunang.
Contoh:
Lelaki sebut dalam telefon, "I nak jadikan u isteri I lah"
Perempuan tersebut jawab, I sukalah, I setujulah, oraitt I’m fine, oklah, I redha atau apa-apa yang menunjukkan dia suka dengan “pinangan” lelaki tersebut, maka ia sudah dianggap bertunang.
Jadi, bila dia dah jadi tunang orang tanpa sedar, bila ada lelaki yang meminang, hukumnya haram.
Kita orang melayu time nak tunang duk bawang rombongan satu bas, bawa barang-barang pinangan, itu sebenarnya adalah ADAT bukan dari segi hukum Islam. Dari segi hukum Islam, dah jatuh hukum tunang.
 Persoalan ialah bila ibu bapa tak ada. Mengikut hukum syarak, kalau perempuan itu sudah diizin pada syarak. Sebagai contoh, perempuan yang cerdik, yang baligh, yang boleh berfikir, etc dia sudah dianggap bertunang.
Bila perempuan tu tak menepati hukum syarak tersebut, contoh seperti tak baligh lagi (baru Darjah 3 mungkin), perempuan tu bodoh (tak boleh berfikir), gila, dan sebagainya, makanya wali diperlukan untuk jawab “pinangan” tersebut.
 Haaa, adakah anda ternganga bila tiba-tiba tau anda sudah menjadi tunangan orang tanpa sedar?? Haaa, ayokkk, x tau. Hehehe. 

Haha semua ni aku tak tau la betul ke tak. Aku cuma share saja. Kalau menurut notes tersebut, dia ambil petikan ni dari  blog seseorang. Aku ada gak try usha blog tersebut tapi entri tu dah tak wujud. So.. fikir-fikir la apa yang terbaik ikut korang, asal niat tak menyimpang la eh.

No comments:

This is Hani