Wednesday, July 24, 2013

Book Review: #Cerpen by Shaz Johar

Penulis: Shaz Johar
Harga: RM 18.90 (diskaun 15% di Kedai Fixi)
Halaman: 270 mukasurat
Cetakan Pertama: April 2013
Info: Buku CERPEN oleh penulis novel MENTAL, TABU dan KOUGAR. 22 cerita pendek (termasuk 2 dalam Bahasa Amerika) tentang segala genal lapisan manusia. Ada kisah berat di dalam ringan, tangis di dalam lucu dan sindir di dalam halus.

Senarai tajuk cerpen:
1- RUSM1M
2- Apokaliptik
3- Kopi 3 Rasa
4- Tragedi Cinta Agung
5- Kisah Orang Jantan
6- Mulut Betina
7- Beautiful Flower
8- Retis
9- Mampus!
10- Bobby Bikin Panas
11- Bobby Bikin Panas (Bhgian 2)
12- Open Relationship
13- Sanctuaria
14- Bahlul vs Beautiful
15- Suami, Isteri, dan Bomoh
16- Segi Tiga Sonsang
17- Mereka dan Keluarga Mereka
18- Mata
19- Bibi Elle
20- Muslim 2061
21- Asian Angel
22- Duit Raya

Masa first time tengok cover buku, soalan pertama terpacul dalam kepala, "Shaz Johar?" Mata dok pandang badan model kat cover. Diam kejap... "oh, bukan."

Kali pertama aku baca buku tulisan Shaz Johar - Kougar adalah pada penghujung tahun 2011. Sinis dalam bersahaja. Sinis yang lain macam dari novel BM lain yang pernah aku baca sebelum ni. Bukan sinis yang mengutuk orang tu... no, no.

Pepatah Melayu ada menyatakan 'siapa yang makan cili, dia lah yang akan rasa pedasnya'. Dan buku Cerpen ni adalah segala macam cili yang Shaz Johar buat untuk pembaca semua rasa pedas ke tak. Ada cerita/watak yang bila korang baca korang akan rasa "eh, macam aku je".

Ada sesetengah cerpen dah pernah disiarkan sebelum ini antaranya di dalam buku antologi cerpen Kopi, Bola, dan KLCC yang dijual secara terhad oleh Fixi sebelum ni. Manakala Muslim 2061 pernah disiarkan di slot FUTURA, dan Asian Angel di dalam buku KL Noir: RED. Jadi bagi korang yang terlepas mana-mana cerpen tu, bersyukurlah(!) sebab cerpen itu ada diselitkan dalam buku Cerpen ni.

Ada beberapa cerpen yang feveret aku. Tolak keluar semua cerpen yang pernah disiarkan, boleh aku list out tiga ter-feveret aku: Bobby Bikin Panas, RUSM1M, dan Bibi Elle.

Bagi yang pernah baca Kougar dan Tabu, cerpen Bibi Elle adalah... erm, spin-off or maybe ending kepada ending(ending-ception?) untuk kedua-dua novel tersebut. Menarik walaupun ada part yang agak sedih. RUSM1M tu pulak mengingatkan aku pada sebuah filem pendek omputih takat lima minit je tapi tahap scary nya boleh tahan jugak. Boleh tengok kat SINI kalau nak. Bobby Bikin Panas... ah, man! I hate Bobby.

Alright, kalau korang nak beli secara online boleh la klik SINI untuk tempahan. Selain tu, boleh cari di kedai-kedai buku terdekat anda KECUALI kedai buku Popular (memang takkan jumpa), okey!


No comments:

This is Hani