Tuesday, May 21, 2013

Book Review: #Tuhan by Hasrul Rizwan

Buat sesiapa yang dah baca Murtad tu, bawak-bawak pi cari buku Tuhan ni.

Penulis: Hasrul Rizwan
Halaman: 300 mukasurat
Harga: RM 19.90
Cetakan Pertama: April 2013
Sinopsis: Dunia hampir musnah. Adam dan Akhil yang ditugaskan membunuh orang murtad telah melarikan diri ke utara setelah tugas terakhir mereka.
Johari, lelaki kurier yang ditembak oleh Akhil kerana murtad, ditemui masih hdup oleh Profesor Rahman yang cuba menyelamatkan populasi manusia. Johari dibawa merentas masa bersama seorang perempuan bernama Sarah ke sebuah planet asing untuk diciptakan klon daripada genetik mereka. Ratusan tahun Johari tertidur beku sehinggalah tersedar dan mendapati dirinya telah diklonkan sehingga mencapai ribuan klon yang berwajah seirasnya.
Ketakutan membawa Johari tertemu dengan klon bernama Ben yang turut membantu Johari pulang ke Bumi. Namun Komander Borga yang gila kuasa memburu mereka untuk dibunuh.
Di dunia yang mencium kiamat, ada yang lari dari Tuhan, dan ada juga yang ingin menjadi Tuhan!

Bagi sesiapa yang pernah membaca Murtad, korang masih ingat lagi dengan 'Bab Yang Hilang' yang pernah penulis post dalam bentuk .PDF beberapa bulan selepas pelancaran novel Murtad? Bab yang sepatutnya ada di dalam Murtad tapi dikeluarkan (atas sebab apa pun aku tatau). Ingat lagi? Bab tu ada diselitkan di dalam novel terbaru beliau ini pada bab 34 dan 35. Baguih noo...

Okeh, kembali pada Tuhan... ehem, novel Tuhan. Boleh dikatakan takdelah sambungan dari novel Murtad sangat pun. Cuma pembuka dan penutup novel ini je dikaitkan dengan jalan cerita Murtad. Selebihnya ia adalah sebuah cerita baru dari sisi kehidupan Johari atau Joe, seorang pekerja kurier yang telah ditembak mati oleh Akhil di dalam Murtad, kemudian diselamatkan oleh Prof Rahman dan diklonkan pada masa depan. Haaa faham dak?

Tuhan menceritakan tentang kehidupan Joe beratus tahun kemudian selepas kejadian dalam Murtad. Di situ, kita dapat jawapan kenapa Joe masih hidup pada bab akhir Murtad, dan juga kita dapat merasai adventure Joe di planet Kepler-22B bersama kawan klonnya, JC1108 atau Ben.

Seperti Murtad, Tuhan juga diselitkan dengan babak aksi yang padat dan detail. Senang cerita kalau dalam drama, aksi tu cuma ambil masa 3 saat je tapi bila ditulis aksi tu jadi 3 paragraphs panjangnya. (Sebab tu aku tak habis-habis belek page yang terakhir tengok ada berapa halaman buku ni tiap kali masuk action scene). Terus-terang, aku tak puas dengan buku ni sebab aku mengharapkan watak utama mati (ye, aku keji) tapi tak mati-mati (dan sepatutnya dah mati tapi tak mati jugak). Tapi memandangkan cerita ni MACAM ada sambungannya, jadi aku chill dulu. Tengok kalau-kalau Brader MG ada nak bikin trilogi Murtad ke apa kan, mungkin la tu baru aku nak puas.

Aku takkan bagi spoiler (jangan risau). Tapi aku akan bagi hint, mood-mood yang perlu ada untuk korang layan novel Tuhan ni. Korang kena bayangkan cerita Iron Man, lepas tu bandar Midgar dalam game Final Fantasy 7 untuk mood planet Kepler-22B dan... perisai Divine Dragoon dalam game The Legend of Dragoons untuk imaginasi gabungan Joe dengan Felix. Ohh, tak lupa jugak Sewer Mutants dari kartun Futurama untuk gambaran puak Zabran. Yaaa... cakap jela otak aku ni otak kartun, aku peduli apa.

Bagi yang belum mendapatkan novel Tuhan ini, boleh la datang ke events atau di kedai buku terdekat. Untuk pembelian secara online, boleh la klik di SINI untuk order la ni jugak.

No comments:

This is Hani