Friday, August 31, 2012

#Conscience: Our First Project

Salam!

Dah jarang update blog sekarang ni. Kali ni, Hani nak kasi intro sikit la pasal projek terbaru dalam hidup yang serba sederhana ni.

Baru-baru ni, aku dengan kawan-kawan #idebewe aku ada buat satu short-film. Tajuk video tu Conscience. Untuk projek tu, peranan aku macam biasalah... jadi editor. Since aku suka dengan kerja edit-edit video ni, aku dah dipertanggungjawabkan untuk mengedit scene-scene yang ada untuk dijadikan satu video lengkap. Yeah... dengar macam senang, tapi hanya yang pernah buat kerja editing ni jela yang tau derita sakit mata menatap skrin lama-lama nak tengok syot tu kena atau tak untuk sesuatu scene tersebut.

Banyak yang aku belajar walaupun ni cuma production cikai je, baru nak tatih-tatih lagi. First short-film pulak, cuak gak la kami nak buat! Tapi alhamdulillah, semuanya okay, smooth je progress kami.

Meh nak intro sikit pasal Conscience.
Ia mengisahkan seorang penulis skrip, Shah, yang terkenal dengan lawak komedi entah-apa-apa-entah sekadar untuk kemasyhuran dan keuntungan. Selepas dia buat satu cerita dan mendapat kritikan yang seakan-akan orang-tembak-tepat-kena-dada, dia terus mengasingkan dirinya dan serik untuk menulis skrip lagi. Satu hari, kawan lamanya, Nik datang melawatnya dan semuanya berpusing dari situ...

Cewah~ kemain aku punya ayat untuk sinopsis Conscience tu yek? Ni pulak antara snapshot untuk video yang kami buat.
[scene one]

[scene two]

[scene three]

Bagi kawan-kawan yang lain, yang nak datang ke Malaysian Shorts di HELP University, KL pada 3hb September nanti tu, aku alu-alukan sangat. Korang boleh usha kat link bawah ni untuk info tambahan dan senarai tayangan video yang lain.
http://www.facebook.com/events/349029838512206/

Thanks sebab support kami!

2 comments:

jamizal said...

bila buleh view videonye? :)

Hani Suraya said...

sebulan selepas premiere kat HELP, boleh? haha!

This is Hani